tisdag 24 september 2013

Bygg din egen tipi - steg för steg

Gör en egen tipi eller ett eget lektält

Jag är fortfarande helt imponerad över att jag fick ihop en tipi! Det var enklare än jag trodde.

Det hela började egentligen för något/några år sedan när jag läste om tipis hos Smile and wave. Att bygga en tipi då var inte så lägligt vare sig tidsmässigt eller platsmässigt eftersom Ruben och jag bodde tillsammans i en lägenhet på 25 kvadratmeter tills för ett år sedan. Men så råkade jag snubbla över det här inlägget hos Jen loves Kev och jag visste direkt att jag ville ha precis en sådan tipi till Arons rum. Vem vill inte ha ett stort tält i sitt rum? Jag vill! Aron vill inte så himla mycket än vad det gäller inredning så han kanske kommer att hata den, vad vet jag, men för nu får den pryda hans (oanvända) rum.

Jag följde den här och den här guiden en del, men gjorde också lite egna utsvävningar. Här kommer en steg-för-steg-instruktion av hur jag gjorde.

SY EN EGEN TIPI

Material: - 6 st träpinnar, ca 2x2 cm i bredd, 240 cm höga. Jag köpte mina i al på Fredells för ungefär 26 kr/metern.
- 6 meter kanvastyg av den lite grövre sorten, 150 cm bredd. Det handlade jag på Ohlssons tyger för 99 kr/metern.
- Lädersnöre, 3 meter. Köpte mitt från Panduro, hittade det bland deras smyckestillverkningsmaterial.
- Prickigt tyg, 150 cm långt med 150 cm bredd har jag för mig.
- Vita tunna band, ca 5,5 meter
- Bruna bredare band, 2 meter
- Beige tråd
- Blå tråd
- Resårband
- Säkerhetsnål
- Tyg och kantband och tråd till vimpelspel om man vill ha
- Tyg och tråd till dekoration
- Borr
- Sax
- Blyertspenna
- Maskeringstejp
- Snöre/garn
- Symaskin
- Ev rullkniv, skärmatta, linjal - funkar med sax också, men mer om det senare

Så gör du:
- Börja med träpinnarna. Mät 30,5 cm från toppen och rita ett märke med pennan 1 centimeter från kanten (alltså i mitten av pinnens bredd). Gör det på alla pinnarna. Jag använde en spetsig skruvmejsel och gjorde en liten liten grop där markeringen är för att borren inte skulle slinta. Sedan borrade jag rakt igenom med en 3 mm borr.

- Trä igenom lädersnöret genom alla hålen. Det blev lite pilligt eftersom mitt läderband var 3 mm brett, men det funkade bra eftersom det höll tältpinnarna på plats sedan. Lämna lite mellanrum mellan varje pinne (kanske ett par centimeter). Knyt en lös knut. Läderbandet ska snurras runt pinnarna när tipin är klar för stabilitet.


- Testa att ställa upp pinnarna som du vill att ditt tält ska bli sedan. Nu kan du bestämma hur du vill ha det och således hur mycket tyg som kommer att gå ut, men: eftersom de flesta tyger man köper har en viss bredd, och kanvastyget jag köpte hade en bredd på 150 cm, så bestämde jag att mellanrummet mellan pinnarna skulle vara ca 73 cm. Det innebar att jag kunde få ut så mycket av tyget som möjligt och inte behövde köpa oändliga mängder kanvas - jag behövde ju bara dela upp tyget i tvåmetersbitar på längden och dela dem på mitten på bredden så hade jag 6 bitar som var 200 x 75 cm. Då klarar jag mig med 6 meter kanvas. Så antingen bestämmer du din egen storlek på tipin och mäter ut tygåtgången själv, eller så följer du den här guiden och då slipper du ställa upp tältpinnarna och mäta.

- Nu är det dags att börja klippa tyget. Som jag skrev precis: klipp upp tyget i tre delar á 2 meter. Dela dessa bitar på mitten på bredden så att du har 6 bitar som är 200 x 75 cm. 5 av dessa ska vara tältdukspaneler på tipin och ur den sjätte delen ska vi klippa ut den övre delen till framsidan.

- För de 5 panelerna: ta en del i taget, vik det på mitten på bredden (räta mot räta) och fäst det på golvet med maskeringstejpen så att tyget inte rör sig. I ena änden, mät 5 centimeter från den vikta kanten och markera med blyertspennan. De 5 panelerna på tipin ska nämligen vara 10 cm längst uppe (och alltså 75 cm längst nere)

- Tejpa fast ett snöre vid 5 centimetersmarkeringen och tejpa fast den andra änden av snöret längst nere i hörnet på den sidan som inte är vikt. Snöret löper alltså i stort sett längs diagonalen på tyget. Så här gjorde jag för att få en rak linje.


- Dra ett streck med pennan längst med snöret. Jag använde linjalen som hör till skärmattan för att det skulle bli rakt, men egentligen är det nog inte SÅ noga om linjen vinglar litelite. Jag var bara väldigt noggrann här.

- Ta bort snöret. Nu är det dags att klippa längs med linjen som vi just ritade. Jag började klippa i kanvasen men det gick inte alls. Saxen bara vinglade runt och det blev inte rakt överhuvudtaget, så jag plockade fram skärbräda, linjal och rullkniv (heter det ens så?) som jag köpte till ett lapptäcksprojekt för ett tag sedan. Jag köpte det här setet som var ca en miljard billigare än att köpa de olika delarna separat på Ohlssons tyger (och med "en miljard menar jag "flera hundra", Mvh Med Känsla För Överdrifter). Om du är bättre än mig på att klippa rakt så går det säkert bra med sax också! Klipp eller skär ut de fem panelerna på samma sätt.

- Sicksacka runt alla fem panelerna, nåla och sy sedan ihop de långa sidorna med varandra med 1 cm sömsmån (räta mot räta). Se till att utgå från topparna (de smalaste delarna) av panelerna så att de ligger jäms med varandra.


- Nu är det dags att bygga framsidan! Av den delen kanvas som blev över, skär/klipp ut ett stycke som är 18,5 cm brett upptill, 55 cm brett längst nere och 57 cm på höjden. Samma sak här, för att få det riktigt jämnt och snyggt - lägg det 57 cm x 55 cm höga tyget dubbelt på bredden och rita ut en punkt 9,25 cm (ungefär i alla fall) från den vikta mitten och dra en linje ner till det andra hörnet. Klipp eller skär efter linjen. Sicksacka runt om.

- Vill du ha någon form av dekoration ovanför dörren? I så fall är det läge att fixa den nu. Jag klippte ut en rundel av ett tyg, klippte ut ett A ur ett annat tyg och sydde det på rundeln. Sedan sydde jag fast cirkeln mitt på kanvasstycket vi just klippte ut, en bit ovanför botten. Andra tips är att måla på tyget eller brodera något fint om du är bra på sånt.

- Nåla fast framstycket till resten av tältduken, hela tipin ska vara ut och in. Räta mot räta!

- Nu plockar vi fram det prickiga tyget som ska bli dörrarna. Dela det på bredden så att du har två stycken som är 150 cm höga och 75 cm breda. Sicksacka runt om. Nåla fast långsidorna till tipins långsidor, glöm inte att spara en centimeters sömsmån längst uppe. Missa inte att tipin är ut och in, så du ska se baksidan på det prickiga tyget. Börja med ena "dörren" och nåla fast den i slarviga veck med kanvasdelen av framsidan, från den nålade kanten och ungefär 3/4 in. Gör samma sak på andra sidan så att dörrarna går lite omlott.- Ta bort nålarna från långsidorna så att du kan sy fast dörrarna till framstycket. Nu är sista panelen klar.

- Klipp av det bruna bandet så att du har två delar som är en meter styck. Nåla fast ena långsidan av framsidan med resten av tältduken, återigen: börja i toppen så den blir jämn. Sätt fast mitten av det bruna bandet med nålar i sömmen i lämplig höjd så att du kan använda ändarna att knyta upp dörrarna med. Sy fast framsidan, men bara på ena sidan.

- Dags att fålla toppen. Vik ned tyget ca fyra centimeter, nåla och sy. Fäst en säkerhetsnål på resårbandet och trä det igenom den kanal som bildades. Sy fast resårbandet i ena änden, dra hårt i det, håll i och sy fast i andra änden så att toppen blir stretchig.


- Sy fast andra långsidan, glöm inte att sy fast det bruna bandet i samma höjd som på andra sidan!

- Nu är vi nästan klara! Bara att fålla botten och ett par småsaker kvar. Vik upp bottenkanten två gånger, ca en centimeter i taget, nåla och sy. Om delarna är ojämna så är det smart att klippa dem jämna först och sicksacka.

- Behåll tipin ut och in. Klipp 15 cm långa bitar av det vita bandet, det ska användas till att knyta fast tältduken på tältpinnarna. 36 st behöver vi. Sy fast de vita banden i par i sömsmånen på tre ställen i varje söm - långt uppe, i mitten och långt nere. Det lättaste är att göra det genom att nåla fast banden och sy över dem många gånger med symaskinen. Man kan göra det för hand också.

- Äntligen till det roliga, att resa tipin. Ställ upp tältpinnarna om du inte redan gjort det, trä tältduken över pinnarna ovanifrån, se till att sömmarna matchar tältpinnarna, knyt fast banden runt tältpinnarna och se till att alla paneler är sträckta. Sträck läderbandet runt tältpinnarna och snurra runt det massor av gånger och knyt. Knyt upp dörrarna och tipin är klar att flytta in i! Du kan också sy ett vimpelspel och fästa på tipin, dekorera med ljusslinga och inreda med täcken och kuddar.

Gör en egen tipi eller ett eget lektält

Ps. En snabbare och billigare variant av tipi hittar du här

2 kommentarer:

 1. Hej! Jättefint tält! Jag undrar vad dom färdiga måtten på tältet blir?
  /Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det beror lite på hur man ställer upp det. Om man ställer tältpinnarna långt ifrån varandra och spänner ut duken ordentligt så är tältet runt 220 cm högt och kanske 130 cm i diameter. Det är stort!

   Radera